Je perfectionistische patroon is waarschijnlijk stevig geworteld in je gedachten en gevoel. Het kleurt hoe je de wereld waarneemt en welke keuzes je maakt.
Kun je dat wel veranderen? Deze blog geeft je een antwoord.
Eerst en vooral:
Er is helemaal NIETS mis met perfectionistisch zijn, zolang het je leven niet bepaald in minder positieve zin.
Zoals ik reeds aanhaalde in mijn eerdere blog is perfectionisme een gedragspatroon. M.a.w. het goede nieuws is dat je een andere manier van denken en doen kunt ontwikkelen.
Dat gaat echter niet vanzelf. Je moet er wél wat voor doen.
Een mooie eigenschap waar je veel mee kunt bereiken is positief perfectionisme oftewel gezond perfectionisme. Zo ziet positief perfectionisme eruit:
Je wilt iets
Je kunt iets
Je geniet ervan
Je accepteert dat fouten maken er ook bij hoort.
Je streeft dus naar het best mogelijke resultaat zonder de realiteit en relevantie uit het oog te verliezen of jezelf te overvragen. Prachtig, toch?
Hieronder leg ik oefeningen uit die je kan toepassen om je perfectionistisch patroon te buigen van ongezond naar gezond.
Mildheid
Iedereen maakt fouten en dat is helemaal oké. Waarom jezelf dan afbreken? De dingen die je leert door het maken van fouten, en soms stevig op je *** te gaan, maken jou tot een mooi mens.
Probeer voortaan eerlijk maar mild over jezelf te oordelen. Dus in plaats van jezelf innerlijk neer te sabelen, zeg tegen jezelf “Dat kon beter, maar het is oké want ik leer hierdoor dat ik de volgende keer beter …. kan doen.” Voor je brein heeft dit een positieve impact.
Dankbaarheid
De kracht van dankbaarheid is groot. Dit is zelfs met wetenschappelijk onderzoek bewezen. Dankbaar zijn is goed voor je gezondheid én voor je geluk. Dankbaarheid maakt je minder materialistisch en positiever, waardoor het je veerkracht vergroot.
Maak tijd om minstens een keer per week om je heen te kijken en tegen je zelf te zeggen: ‘Wat heb ik het toch goed!”.
Wanneer je hier net mee begint, weet je misschien niet zo goed waar je aan kunt denken om dankbaar voor te zijn. Bijvoorbeeld: je baan, je partner en/of kinderen, een dak boven je hoofd hebben, (drinkbaar) water uit de kraan, de zon of juist de regen in droogte, een wasmachine die je was doet, enz.
Je innerlijke stem
“Dat gaat je toch nooit lukken”, “Zou je dat wel doen?” “Doe geen moeite, er is toch niemand die naar je luistert” Dit zijn voorbeelden van zinnetjes die een stemmetje in je hoofd voor je voeten gooit. Iedereen heeft wel zo een stemmetje. Soms is deze heel goed hoorbaar, op andere momenten valt het bijna niet op. Die innerlijke stem wil je beschermen maar doet in werkelijkheid je natuurlijk vaak meer kwaad dan goed.
Observeer een paar dagen welke kritische dingen je tegen jezelf zegt of over jezelf voelt. Luister zonder oordeel naar alles wat voorbij komt. Is dat gebaseerd op feiten of op veronderstellingen? Is een gedachte gebaseerd op feiten, vraag jezelf dan af of ze nuttig voor je is, of je slechts energie kost. Kosten ze je enkel energie, markeer dan ook deze gedachten en herinner jezelf eraan dat ze je niet verder helpen. Zijn het veronderstellingen? Zet tegenover elk van je aannames iets positiefs, iets dat je wél wil, anders zal je die negatieve ideeën en gevoelens alleen maar versterken.
TIP
Wie gewend is om het beste uit zichzelf te halen, neemt niet makkelijk
genoegen met een minder resultaat.
Dat hoeft ook niet.
Zolang het perfectionisme maar niet doorslaat en je je knop om kan draaien als het nodig is.
De haalbare lat
Soms is een doel gewoon niet te halen. Jouw inzet is niet de enige factor die bepaalt of iets gaat slagen of niet. Duizenden externe factoren spelen mee. Dus de winst van jouw bedrijf, de opvoeding, de relatie met jouw ouders, enz. hangt niet enkel af van jouw inzet.
Heb je moeite te bepalen hoe hoog de lat moet liggen? En kies je bij twijfel voor de hoogste optie? Bespreek met collega’s (vrienden, familie) wat realistische eisen en verwachtingen zijn. Hoe kijken zij naar bepaalde doelen en resultaten? Leer van elkaar en stem verwachtingen af.
Grenzen aangeven
Grenzen aangeven is voor iedereen belangrijk. Grenzen aangeven betekent dat je durft te zeggen wanneer iemand te veel van je verlangt, dingen vraagt die je niet wilt, tegen jezelf zegt dat het genoeg is zo, of dat je erkent dat het je niet gaat lukken.
Het gaat om de juiste balans, die alleen jijzelf kunt verkrijgen. Door een duidelijk ‘ja’ tegen de dingen die je echt belangrijk vindt, voel je je tevredener, meer gewaardeerd en rustiger. Je hebt dan niet het gevoel continu nog iets te moeten.
Grenzen aangeven doe je door een concrete beschrijving van het gedrag of de vraag van de ander te zeggen in de “ik” boodschap. Daarbij zeg je ook welk effect het op je heeft. Vervolgens beschrijf je concreet wat je wel graag zou willen. Mogelijk zal de ander ook weerstand bieden omdat men dit niet gewend is van jou. Vaak is het nodig om je grenzen herhaaldelijk duidelijk te maken.
Successen vieren
Heb je iets gedaan wat heel goed was? Heb je een fantastisch gevoel overgehouden aan een gebeurtenis? Wees ontzettend trots op jezelf.
Vier het! Beloon jezelf voor jouw harde werk. Maak je eigen ‘moment of fame’ en geniet er van!
Het belangrijkste in een notendop:
Niemand is perfect, echt niemand!
Wees dankbaar voor alles dat je hebt
Laat je niet altijd leiden door je innerlijke stem
Doe wat je kunt, en dat is meer dan genoeg
Nee zeggen is helemaal oké
Vier je successen
Wist je trouwens dat ik eind september een 3-uren durende workshop geef rond je grenzen leren stellen? Meer info en inschrijven kan hier.
Comments